Tο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο “Erasmus XR – Experience and immersive technologies – from creative practice to educational theory”. Αντικείμενο του αποτελεί η εκπαίδευσή των συνεργαζόμενων ακαδημαϊκών ερευνητών στη χρήση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στους τομείς των τεχνών και πολιτισμού, η μεταφορά της αποκτηθείσας γνώσης στους φοιτητές και στο ευρύ κοινό, και η σύνδεση της χρήσης αυτής της τεχνολογίας με την αγορά.
Στο πλαίσιο του έργου ERASMUS XR, η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Χαρίτο, διοργάνωσε το Σεπτέμβριο του 2022 μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων στην Αθήνα και στα Ψαχνά Ευβοίας, με τη συμμετοχή ερευνητών από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου του Łódź (Πολωνία), το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και το Jagiellonian University (Πολωνία).
α) Learning Teaching Activity
- Αθήνα, 18&19/9/2022 | Παρουσιάσεις έργου Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του τμήματος στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μια σειρά παρουσιάσεων των ερευνητικών ενδιαφερόντων του τμήματος, και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο εργαστήριο, αλλά και επιλεγμένων έργων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα του επιστημονικού προσωπικού (ερευνητική | καλλιτεχνική ομάδα Spatial Media Research Group, έργα: E/M/D/L, Polispective, ATHsENSe, Ana|kata|dysis), καθώς και από προπτυχιακούς και μεταπτυχικούς φοιτητές (Μ.Τζέτζιας: Columbia VR Tour & Hyperlands, U. Pelevina: Sci-fi Project & Mom, turn the lights on. Δ. Μυλωνάς: Aesthetic experimentation in VR, Μ. Καμαριανάκη: Project Zak, Something has changed here, Λιάσκου: Design and implementation of a VR environment to raise awareness for obsessive-compulsive disorder).
- Ψαχνά Ευβοίας, 20&21/9/2022 | Εργαστήριο ψηφιακής τέχνης σε φυσικό περιβάλλον, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας
Στόχο του εργαστηρίου αποτέλεσε ο καλλιτεχνικός πειραματισμός στη φύση, με χρήση ψηφιακών μέσων. Οι συμμετέχοντες ερευνητές και φοιτητές συνεργάστηκαν πάνω στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ψηφιακού έργου τέχνης εμπνευσμένου και δημιουργημένου μέσα στη φύση, όπου και τοποθετήθηκε προκειμένου να βιωθεί στη συνέχεια από τους επισκέπτες μέσω τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR).
Πιο συγκεκριμένα, εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, οι συμμετέχοντες εντόπισαν τοποθεσίες και φυσικά στοιχεία, τα οποία ψηφιοποίησαν χρησιμοποιώντας τεχνικές τρισδιάστατης σάρωσης και φωτογραμμετρίας, αλλά και καταγραφή ήχου. Στη συνέχεια, επεξεργάστηκαν το συλλεγμένο υλικό, δημιουργώντας εικονικές συνθέσεις, οι οποίες τοποθετήθηκαν εκ νέου στον ίδιο χώρο μέσω μιας εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες, εντοπίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος με τις κινητές συσκευές τους, είχαν τη δυνατότητα οπτικοποίησης των επεξεργασμένων, εικονικών αντικειμένων στην τοποθεσία που επέλεξαν οι δημιουργοί.
β) Multiplier Event – Συμπόσιο “The art and design of XR” | “Η τέχνη και η τεχνολογία της εκτεταμένης πραγματικότητας”
Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, διοργάνωσαν το συμπόσιο “The art and design of XR” / “Η τέχνη και η τεχνολογία της εκτεταμένης πραγματικότητας”, στην Εθνική Πινακοθήκη (Αθήνα, 23 & 24/9/2022).
Το συμπόσιο “The art and design of XR” αποτέλεσε την πρώτη από τις δύο δραστηριότητες παρουσίασης (multiplier event) των βασικών ευρημάτων και εργασιών του έργου ERASMUS XR. Στόχοι του αποτέλεσαν η ενίσχυση της διάδοσης γνώσης γύρω από τις νέες τεχνολογίες εμβύθισης, και η ανάπτυξη ενός πλαισίου ανταλλαγής πληροφορίας και απόψεων ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες των αντίστοιχων κλάδων, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους δεσμούς της ελληνικής κοινότητας για την εικονική πραγματικότητα, και εγείροντας το ενδιαφέρον του κοινού. Οι κεντρικές θεματικές ενότητες του συμποσίου εστίασαν σε καλλιτεχνικές πρακτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, συμμετοχικές εμπειρίες, κινηματογραφία της εμβύθισης και επιχειρηματικές πτυχές των διαφορετικών μορφών εκτεταμένης πραγματικότητας.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν 35 ομιλίες, συμπεριλαμβανομένων 3 διεθνώς αναγνωρισμένων κεντρικών ομιλητών (Chris Salter, Michel Reilhac, Marcos Novak), εναγκαλίζοντας διαφορετικά γνωστικά πεδία και ποικίλες εφαρμογές των εν λόγω τεχνολογιών.
Επιπρόσθετα, ο κύκλος των ομιλιών πλαισιώθηκε από μία έκθεση διαδραστικών έργων εικονικής πραγματικότητας, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλλιτέχνες και εταιρείες παρουσίασαν έργα, αλλά και τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσουν, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί αυτών των ψηφιακών εμπειριών, και να συνδυάσουν τη θεωρία με την πρακτική και την καλλιτεχνική εφαρμογή. Ένα συμμετοχικό περιβάλλον πολιτιστικής κληρονομιάς για 2 χρήστες, μία ψηφιακή επίσκεψη στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., μία στολή με αισθητήρες καταγραφής κίνησης, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση ενηλίκων, αλλά και καλλιτεχνικές εμπειρίες εμβύθισης του χρήστη, ήταν ορισμένα από τα έργα που συνυπήρξαν, αποκαλύποντας ένα μεγάλο εύρος τεχνολογικών και δημιουργικών δυνατοτήτων. Η εκδήλωση επιστεγάστηκε με έναν δημιουργικό αυτοσχεδιασμό μίξης μουσικής και ηχοτοπίων στον προαύλιο χώρο του Μουσείου από τον Αλέξανδρο Κοντογεωργακόπουλο.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου “The art and design of XR” είναι διαθέσιμο εδώ.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου “The art and design of XR” αποτελείται από:
- Χαρίτος Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Ελλάδα
- Hadziselimovic Adnan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Μάλτας – Τμήμα Επιστημών των Μ΄έσων και της Γνώσης, Μάλτα.
- Materska-Samek Marta, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Πανεπιστήμιο Jagiellonian – Τμήμα Διοίκησης και Κοινωνικής Επικοινωνίας, Πολωνία.
- Pijarski Krzysztof, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Κινηματογράφου Łódź, Πολωνία.
- Ρούσσου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδα.
- Σαντοριναίος Μάνθος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος», Ομότιμος Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών – Πολυμέσα – Hypermedia Lab, Ελλάδα.
- Τσιαβός Πρόδρομος, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου “The art and design of XR” αποτελείται από:
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου: Χαρίτος Δημήτριος, Θεοδώρου Ινώ, Παπαγεωργοπούλου Πένυ, Αρσενοπούλου Ναταλία, Κατσαρού Λουίζα
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Τσιαβός Πρόδρομος, Παπαθεοδώρου Ηρακλής, Βαρδά Κατερίνα
Το έργο Erasmus XR υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+.
Φορείς υλοποίησης του έργου ERASMUS XR: Jagiellonian University (Πολωνία), Εθνική Σχολή Κινηματογράφου του Łódź (Πολωνία), Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και Πανεπιστήμιο της Μάλτας.