Ο Σωτήρης Κίργινας είναι διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. Επί του παρόντος, πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στον επιστημονικό πεδίο των απτικών ψηφιακών παιχνιδιών. Είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MA) στις «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στελέχους εκπαίδευσης (Διευθυντής & Υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης). Παράλληλα, έχει διδάξει σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε θέματα παιδαγωγικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε.
Έχει διδάξει, τόσο αυτοδύναμα όσο και σε συνδιδασκαλία, μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα ΕΜΜΕ και ΤΕΑΠΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Σε προπτυχιακό επίπεδο, δίδαξε ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ το μάθημα «Πρακτικές Εφαρμογές των ΤΠΕ στην Επικοινωνία και τα Μ.Μ.Ε.» το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022 και τα μαθήματα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ψηφιακής Επικοινωνίας» και «Καταγραφή και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του χρήστη στο νέο ψηφιακό περιβάλλον» το εαρινό εξάμηνο 2021-2022. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τα μαθήματα «Ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση και την επικοινωνία» και «Αναδυόμενες τεχνολογίες ιστού και ψηφιακά παιχνίδια». Στο ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ διδάσκει το μάθημα «Ψηφιακά παιχνίδια και διαμεσικές διαδικασίες παιχνιδιού για μάθηση» και στο ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ τα μαθήματα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ψηφιακή Δημόσια Συμμετοχή», «Ανθρωπιστική Τεχνολογία, Συμμετοχικός Σχεδιασμός και Καινοτομία Χαμηλών Πόρων» και «Ψηφιακά Οργανωμένη Κοινωνική Αλληλεγγύη και Ψηφιακά Μέσα για Καλό». Έχει επίσης αυτοδύναμη διδασκαλία στα μαθήματα «Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα» και «Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ» του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) και στο μάθημα «Εργαστήριο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Συμβουλευτικής και Νέες Τεχνολογίες» του Προγράμματος Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο της «Δημιουργίας πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια εκπαίδευση». Είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση, τη μάθηση βασισμένη στο ψηφιακό παιχνίδι, τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα και τα απτικά ψηφιακά παιχνίδια.
βιογραφικές και εργογραφικές ιστοσελίδες :
https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=-YZRelIAAAAJ
https://www.researchgate.net/profile/Sotiris-Kirginas
https://uoa.academia.edu/SotirisKirginas